Museum Olsztynek / Olsztynek


Het museum in Olsztynek is een van Polens oudste openlucht musea, en dateert al van 1909.
Het begon met 20 replica’s van 18e en 19e eeuwse gebouwen uit het vroege Oost Pruissen. Van de oorspronkelijke gebouwen zijn nog 12 gebleven.
Nu omvat het museum 74 grote en kleine gebouwen, van Pruisische architectuur, waaronder boerderijen, kerken en (functionerende) industriële gebouwen zoals een watermolen, een oliehuis, molens.

In dit museum krijgt men een goed idee van het leven en de sfeer in de oude dorpen.
De gebouwen zijn ingericht als vroeger, met mensen in klederdracht die als in de vervlogen tijden bijvoorbeeld aan het borduren zijn,  een werkende smid in zijn smederij, maar onder andere ook een school en een doktershuis. Zij vertellen u een en ander over de vroegere tijden.
Het interieur van de huizen bestaat uit exposities welke verzameld zijn vanaf 1945, en een goed beeld geeft van de wijze van leven en rituelen in de 19e en 20e eeuw in dit gebied.
De natuur en de dieren in dit dorp, de tuinen in de zomer, de traditionele gewassen op de velden en de in en om het dorp levende paarden, koeien, geiten, schapen en vogels maken het beeld compleet.

Een bezoek is zeker de moeite waard, en is voor zowel volwassenen als kinderen een leuk uitstapje.
Olsztynek ligt op ongeveer 64 kilometer afstand van Plozy.
Entree voor volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar 12 Zlotty (tot 7 jaar gratis),  gezin (2 volwassenen 2 kinderen) 28 Zlotty.

Meer informatie over Museum Olsztynek:
Officiële website (o.a. in Duits, Engels, Frans): http://muzeumolsztynek.com.pl/


Foto's

Proef alvast de sfeer van Dom Sandora en de omgeving

Activiteiten

Ontdek de activiteiten rondom Dom Sandora

Informatie

Algemene informatie over Polen

Friese paarden

Informatie over de paarden die huizen op Dom Sandora