Algemene informatie

Polen heeft een oppervlakte van 311.888 km2, en een inwoneraantal van 38.383.809, en hiermee een bevolkingsdichtheid van 123,1 personen per km2.

Klimaat

In het Oosten van Polen heerst een landklimaat; in de zomerperiode kan de temperatuur makkelijk boven de 25 graden Celsius stijgen, de winterperiode kent temperaturen tot makkelijk -30 in de nacht en overdag soms -15.

Flora en fauna

Een kwart van Polen bestaat uit bossen. Er zijn in het Noorden nog de laatste oerbossen van Europa.
De bossen zijn rijk aan bosvruchten; onder andere ruim 1500 soorten paddenstoelen. In de herfst worden veel eetbare geplukt voor consumptie.
De vruchten worden langs de weg veel voor verkoop aangeboden.
De bossen worden bevolkt door een grote verscheidenheid aan dieren, waarvan er velen niet meer elders in Europa voorkomen, zoals herten, everzwijnen, wolven, lynxen, wilde katten, elanden en bevers. Op de weilanden komen veel kraanvogels voor.
Het Noorden van Polen is heuvelachtig en er liggen veel meren. De meren zijn schoon, er wordt veel in gezwommen en op gevaren. Veel hengelsporters vissen in de meren.
De meren worden onder meer bevolkt door grote kolonies wilde ganzen, eenden en reigers.

Verkeersregels in Polen

Flitspaalsignalering
Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.
Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur (bijvoorbeeld navigatieapparatuur en telefoons) met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles toegestaan.

Maximumsnelheden personenauto’s
Binnen de bebouwde kom 50 km/u
Buiten bebouwde kom 90 km/u
Autoweg met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken: 120 km/u
Autoweg met gescheiden rijbanen en 1 rijstrook per rijrichting: 100 km/u
Autosnelweg: 140 km/u

Let op: Drie huizen langs de weg is in Polen al ‘bebouwde kom’; alleen wanneer er een bord met hogere snelheid staat mag u sneller dan 50 km/u.
De minimumsnelheid op auto(snel)wegen is 40 km/u
In Polen is rijden met de lichten aan verplicht, 24/24u heel het jaar door. Houd hiernaast zeker ook rekening met de strenge alcoholcontroles die op frequente basis georganiseerd worden. Rijden onder invloed wordt ernstig bestraft.
Treinovergangen stapvoets oversteken, deze zijn vaak onbewaakt.
De vluchtstrook wordt door langzaam verkeer gebruikt om in te halen.