Wolfsschanze / Gierłoż


In het huidige dorp Gierłoż (vlak bij de grotere plaats Kętrzyn), diep in het woud verstopt, ligt dit  voormalig hoofdkwartier waar Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 800 dagen verbleef.
Op 20 juli 1944 vond hier de mislukte moordaanslag plaats op Hitler (Operatie Walküre), door Claus Schenk von Stauffenberg. Deze gebeurtenis is verfilmd in de film Valkyrie.

Het is een enorm groot complex waar zich 200 gebouwen bevonden; barakken, bunkers met muren van 6 tot 8 meter dik, een vliegveld, een station, een bioscoop en veel meer.
Eromheen was een 50 tot 150 meter brede mijnengordel aangelegd.
Hitlers verblijfplaats hier was Bunker nr. 13, een spartaans aangelegd onderkomen, in het streng beveiligde Sperrkreis 1.
In 1944 leefden ruim 2000 mensen op het complex; officieren, soldaten en ook burgers.

Op 20 november 1944 verliet Hitler voorgoed de Wolfsschanze; toen het rode leger van de Sovjetunie nog op slechts enkele honderden kilometers afstand in aantocht was.
Toen het Russische leger steeds dichter naderde heeft de Wehrmacht op 24 januari 1945 geprobeerd alle gebouwen te vernietigen door deze op te blazen, omdat Hitler het complex te waardevol achtte om door de Sovjets te laten gebruiken.

Ondanks de schade is het een interessante toeristische attractie.
Het complex is te bezichtigen met of zonder gids. Te zien zijn de overblijfselen van de imposante gebouwen. Enorme muren van gewapend beton, uiteengereten door explosies.
Sommige gebouwen zijn nog veilig te betreden.

 

Wolfsschanze ligt op ongeveer 90 kilometer afstand van Plozy. Een bezoek is goed te combineren met andere interessante objecten in de omgeving.
Entree volwassenen 15 Zlotty, kinderen 10 Zlotty.

Meer informatie over Wolfsschanze:
Officiële website (in Duits en Engels) http://wolfsschanze.pl/index.php/en/wolf-s-lair
Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wolfsschanze


Foto's

Proef alvast de sfeer van Dom Sandora en de omgeving

Activiteiten

Ontdek de activiteiten rondom Dom Sandora

Informatie

Algemene informatie over Polen

Friese paarden

Informatie over de paarden die huizen op Dom Sandora